M.Performance Renegade 800 -05

 

Det du ser här är inte meningen att du skulle se,inte heller att det någonsin skulle ske, men nu är det så därför någon gav den dessa instruktioner på
IF & THEN.
Vid en motortemp på 48 grader celsius sjunker effekten från 136,4hp till 129hp en skillnad på 7,4hp.
Som du ser öppnar termostaten på 61 grader och släpper in vattnet från kylarna som sänker tempen
till 54 grader, då rycker effekten upp sig till ett medel på 133hp. Resterande av dom 50 sekunder sessionen varade med kylvatten temp under 61 grader.

Summerar vi detta så har du alltså 3 effektlägen på din motor
135,8hp under 48grader.
133hp mellan 48 till 61 grader och slutligen
128,7hp vid normal drift temperatur.

Tittar vi närmare på bränsle flödet ser vi identiskt flöde med vatten temp upp till 61grader.
Över 61grader blir den generös med 99 pounds/Tim.
Jämför vi med en injusterad Rev 800 -03 så har vi
8,8% respektive 16,2% högre bränsle flöde vid fullgas.


Graf


Bsfc vid normal vatten temp landar på 0,72 vilket ger svarta oljefläckar i snön när du stått på tomgång o drar på, märkligt för en miljömotor.

Slangarna från Rave ventilerna såg inbjudande till att mäta vad för aktivitet som fanns i dom.
Det säger inte mycket för dagen, visar när Raveporten öppnar men kan vara användbart till framtida felsökning.


Graf

Vill tilägga att i skrivande stund har jag inte läst någon verkstadsbok om denna motor, där kan stå mer ingående om motorns funktioner.(eller inte).
Uppgradering av systemet ?, Tror inte det.
Glen är inte nöjd med en motoreffekt som är lägre än 800 -01, är du?

Glen har beställt en Slp pipa och fortsättning följer.

IF (Vatten temp lampan lyser)
THEN (Stanna motorn och ta en cigg)
GOTO (Starta och fortsätt)
CLS
// Mulle 2005-02-25


  


Det finns väl inget roligare än att upptäcka problem på en motor och sedan försöka lösa dom med hjälp av Dynon och datorns enorma kraft att läsa in alla mätkanaler.

Variatorkungen Glen Linden från Härjedalen hörde av sig när han såg att vi hade kört en Renegade -05 800 alias miljömotorn, han hade problem med variatorn / varvtalet.
En set-up som tidigare varit dynamitsäker på att hålla 7900 varv fungerade inte på denna motor, någon enstaka gång på 7900 men till 98% varvade den bara 7500.

V-Force var monterade när den var ny och under tidens gång bestyckade han ner den 4steg på Mj för att hoppas vrida ur några Hp till.

När vi diskuterade problemet på tel. hade Glen låtit höra av en Ski-Doo handlare som vi kan kalla T att om knacksensorn känner av något värde som är högre än det tröskel värde den är programerad för sänker den tändningen så mkt att det motsvarar 9hp,
När detta har inträffat så vet du inte om det, därför det finns ingen lampa som tex. blinkar på denna funktion.
Dvs. att du åker omkring halva dagen med 9hp mindre ända tills du stänger av den och startar igen, då går den fullt ut tills den ev. känner av något igen.

9 Hp säger jag, med min tidigare test på Renegade 800'an så körde jag en till dyno run direkt efter och 8.1hp var bara borta, jag var mäkta förvånad eftersom jag har erfarenhet av över 150st tidigare 800'or genom åren, och ingen har betett sig så här. (Normalt är 1-2hp mindre på körning 2 eftersom vevhuset blir varmare.)

Graf

Pusselbitarna börjar ramla på plats, jag kunde väl tänka mig att Glens knacksensor registrerad något med 4steg mindre Mj (Obs. att jag inte skriver spikningar, dessa givare är oftast ställda
att ge utslag långt före en spikning).
Men varför tappar ovan motor 8,1hp fastän det är std munstycken i ?


Glen skoter är på plats och vi börjar med att montera i Std. 440 munstycken, första körning ger 135,8hp, Bombardier, ja numera BRP går ut med 137,4 Hk Dvs. 135,1 Hp, en diff på 0,7hp är ju inget att klaga på, men nu sitter V-Force reedsen där och i skrivande stund vet ingen vad dom ger för effekt skillnad.


Graf


Sen kommer intresanta körning nummer 2 C.a 5 min. efter den första. jag lägger overlay så du kan jämföra körningarna.


Graf

7,1 hästar mindre, varför ?
Eftersom första körning ligger på moderata 0,67 i BSFC ska det inte bero på spikning, och jag börjar ana att motorns temp givare står i förbindelse med Ecu datorn. (vilket på rent Mora mål betyder att en tekniker har fostrat denna givare att skvallra till datorn som sen tar till en bestraffning i form av ett vidare utvecklat data språk som tidigare hette Basic och användes till bla. programering av ZX Spectrum datorer i form av skarpa kommandon som IF (X) THEN (X) ).

Nästa körning blir efter en inställning som jag aldrig tidigare kört, jag ställer in Dynodatorn att direkt gå upp till 7850 varv, sedan bara ligga där i "holde rpm mode" tills jag vill släppa gasen.
Tempmätare monteras på motorns kylarslang.


Graf